Meerdaalwoud

Ontdek het Meerdaalwoud

In het zuidwesten van Bierbeek ligt er met het Meerdaalwoud nog een echt oerbos. Doorheen de jaren van ontbossing is dit stukje bewaard gebleven. Dat maakt het één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het bos, bebost is gebleven sinds de laatste ijstijd. Samen met het Heverleebos, waar we het straks nog over hebben, is het bosdomein goed voor 2071 hectare.

Het bos dat nu nog rest is een deel van het in Julius Caesar genoemde Kolenwoud. Vroeger strekte dit woud zich uit over midden-België. Het donkere bos zat vroeger vol met arme bosbouwers en houtskoolbranders. Het werd in de loop der tijden ontbost voor veeteelt en landbouw.

Meerdaalwoud

Wandelen in het Meerdaalwoud en Heverleebos

Als wandelaar in het woud kom je zeker aan je trekken, zo zijn er voor meer dan 100 kilometer aan wandelwegen. En wil je met de kinderen gaan? Geen probleem het woud herbergt 6 speelzones en bossen.

Fietsers, mountainbikers, ruiters en koetsen kunnen hier ook terecht op de voor hen voorziene routes.

Instappunt Speelberg

Op dit instappunt ben je in het centrum voor de bosbeleving. Je kan hier vlotjes parkeren en genieten van een weide om te picknicken of barbecueën in de gereserveerde zone. Dichtbij, deze instapplaats kunnen kinderen zich volledig laten gaan in de speelzone Everzwijnbad. Deze is ideaal om wandelen en spelen te combineren met de kinderen. Zo kan je reuzenbosmikado spelen, een houten draak beklimmen over een bospad wandelen en nog zoveel meer.

Wil je liever met de hond opstap? Geen probleem, het Meerdaalwoud heeft 3 speelzones voor de hond en hier aan Speelberg kan je een van de grootste vinden in Vlaanderen. Let wel op dit is geen vrijgeleide om je hond overal los te laten lopen. Buiten deze zones is het hond aan de leiband.

Ben je met de buggy of rolstoel? Dan kan je hier ook gerust het bos instappen en via een verhard parcours genieten van de uitkijkpost en enkele picknickplekken. Er is hier ook speciaal aangepast sanitair voorzien.

Instappunt De Torenvalk

De torenvalk ligt nabij de E40 afslag Haasrode, op de Naamsesteenweg. Dit vlot bereikbaar gelegen instappunt met ruime parking ligt tussen het Meerdaalwoud en Heverleebos waardoor je eigenlijk al wandelend kan beslissen welk bos je wil bezoeken.

Het onthaalpunt van de Torenvalk is best indrukwekkend met een uitkijktoren van ongeveer 18 meter hoog. Vanop deze toren kan je genieten van een weids uitzicht over de weide en het bos. Binnenin deze toren is er een sanitaire voorziening maar ook een leerstation voor jong en oud. Al klimmend kan je namelijk meer te weten komen over de fauna en flora van de bossen en hun geschiedenis.

Naast de mooie uitkijktoren staat hier ook een prachtig uit hout gekerfde torenvalk en andere bosdieren. Met een losloopzone voor honden, een picknickweide en vlonderpad is het hier zeker de moeite. Een vuilnisbak zal je hier minder snel tegenkomen aangezien dit ongenode gasten aantrekt. Dus neem je afval mee na je bezoek.

Ben je met de rolstoel of buggy op pad, geen nood van hieruit kan je vlot het bos intrekken voor een tocht van 4 kilometer tot aan het andere instappunt de Speelberg. Wil je graag nog wat meer dan kan je als doel hebben om eens naar de landschapsobservatiepost te gaan (+-3km) en onderweg heb je nog de kans om wilde paarden, everzwijnen en reeën te spotten.

Instappunt De Torenvalk
Rollen door de bossen

Rollen door de bossen - 4,5 km

De Rollen door de bossen is een suggestie wandelroute van het Wandelnetwerk Zuid Dijleland. Deze knooppuntwandeling is 4.5 kilometer lang en kan je volgen aan de hand van deze knooppunten: TP - 119 - 121 - 120 - 122 - 123 - 125 - 110 - 126 - 132 - 133 - 125 - 123 - 122 - 120 - 121 - 119 - TP. Meer info

Vijf Eikenwandeling

Vijf Eikenwandeling - 8,7 km

Leer wat bij over bomen op deze route en geniet van deze boswandeling. Het Heverleebos bestaat uit vele soorten eiken uit diverse contreien zoals, Japan, Noord-Amerika maar ook Europa. deze route is prachtig tijdens de herfst wanneer de bomen dan hun bladeren laten kleuren. Meer info

Dikke Beukwandeling

Dikke Beukwandeling - 13,2 km

Deze prachtige boswandeling door het Meerdaalwoud leidt je over kleine paadjes doorheen de verschillende bossen die het woud rijk is. Hier en daar kan je op deze glooiende route eens een kuitenbijter tegenkomen.

Op deze route is er met het Everzwijnenbad ook een speelzone voor de kinderen aanwezig waar ze zich naar hartelust kunnen uitleven. Meer info

Andere leuke dingen om te ontdekken

Al eens gedroomd om te kamperen in het bos? Dat kan hier in de voorziene bivakzones. Het Meerdaalwoud heft er zo twee, met ‘De Steenberg’ in het midden van het bos en ‘Het Spoor’ vlak aan de oude boswachterswoning kan je gaan voor een unieke ervaring in het bos.

Drinkbaar in de natuur: Ga zeker eens opzoek naar De minnebron aan Het Zoet Water in Oud-Heverlee. Dit is namelijk een van de laatste natuurlijke bronnen met drinkbaar water in Vlaanderen. Zin in iets anders? Geen problem, Horeca genoeg in de buurt.

Landschap in het woud

Speenkruid
Doordat het Meerdaalwoud op een overgang van zandleem- en leembodems ligt en het hoogteverschil, kom je terecht in een zeer gevarieerd bos. Met de vele soorten bomen en struiken kan je als natuurliefhebber hier zeker je ogen uitkijken. Je ontdekt grote beuken en eiken waarvan sommige 300 jaar oud zijn. Zoek deze giganten zeker op in de Kanseliersdreef, gelegen in het zuidelijke deel van het bos.

De plantengroei op de bodem is de eigenlijke ster van het bos. Met een diverse kruidlaag krijg je in het voorjaar een prachtig tapijt van speenkruid en bosanemoon. Door deze rijke bodemlaag krijgen we een diversiteit aan fauna. Verschillende zang- en roofvogels, maar ook een grote reeënpopulatie.

Geschiedenis van het Meerdaalwoud

Dat is dankzij de jachtlust van de adel. De adellijke families die doorheen de jaren het grote bos in bezit hadden zorgden ervoor dat de niet-adel hier geen zaken had. Ze zorgde ze ervoor dat het wild bestand aanwezig bleef maar creëerden ook een netwerk aan dreven om zo de houtexploitatie te vergemakkelijken. Na de Eerste Wereldoorlog werd de adellijke famillie de Arenbergs onteigend omdat deze van Duitse afkomst was. Hierdoor kwam het in handen van de Belgische staat en nu het Vlaams Gewest.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft DOVO de ontmijningsdienst van het Belgisch leger zich in het Meerdaalwoud gevestigd tot 1976 om zo in een afgesloten zone bommen en andere springstoffen onschadelijk te maken. Deze explosies zorgden ervoor dat poelen ontstonden die het toelieten om vol te lopen met fauna en flora. Dat is dankzij de jachtlust van de adel. De adellijke families die doorheen de jaren het grote bos in bezit hadden zorgden ervoor dat de niet-adel hier geen zaken had. Ze zorgde ze ervoor dat het wild bestand aanwezig bleef maar creëerden ook een netwerk aan dreven om zo de houtexploitatie te vergemakkelijken. Na de Eerste Wereldoorlog werd de adellijke famillie de Arenbergs onteigend omdat deze van Duitse afkomst was. Hierdoor kwam het in handen van de Belgische staat en nu het Vlaams Gewest.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft DOVO de ontmijningsdienst van het Belgisch leger zich in het Meerdaalwoud gevestigd tot 1976 om zo in een afgesloten zone bommen en andere springstoffen onschadelijk te maken. Deze explosies zorgden ervoor dat poelen ontstonden die het toelieten om vol te lopen met fauna en flora.